30 de noviembre de 2012

Moció anti-fracking

Per al Ple del dia 3 de desembre, el Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Càlig, ha presentat una moció per a declarar el nostre poble, poble lliure de fracking.

Us deixem enllaç amb la moció per a que tots pugueu llegir-la.



Esperem que la resta de Grups Municipals recolzen la nostra proposta.

1 de noviembre de 2012

El PSPV de Càlig volem mostrar el nostre rebuig davant el fracking


El passat 28 de setembre la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç de la Generalitat Valenciana mitjançant el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana va posar a informació pública relativa a la sol·licitud de permís d’investigació d’hidrocarburs denominat Arquímedes número 002 a la província de Castelló, amb expedient MICONC/2012/10/12. [2012/8867].
En aquesta publicació s’informava de que la mercantil Montero Energy Corporation, SL, fa una sol·licitud de permís d’investigació d’hidrocarburs denominat Arquímedes número 002 i delimita un perímetre d’una superfície de 94.525 hectàrees, entre el que es troba el nostre poble.
La tècnica que utilitza aquesta empresa per a extraure els hidrocarburs és la fractura hidràulica o fracking, ja que és la única manera de traure els hidrocarburs del nostre subsòl. 
La fractura hidràulica és una tècnica considerada agressiva per a explotar les reserves de gas. Per a extraure gas mitjançant fracking es realitza una perforació vertical de fins a 5.000 metres de profunditat que es combina en ocasions amb una perforació horitzontal. Posteriorment es fractura la roca injectant a altes pressions aigua amb arena i amb una gran varietat de productes químic molt tòxics quedant part d’ells al subsòl sense que siga biodegradable. 
Les organitzacions ecologistes destaquen entre els majors perjudicis que causa la fractura hidràulica els següents: la contaminació d'aigües subterrànies, fort consum d'aigua, utilització de productes tòxics i carcinògens, terretrèmols i utilització de productes químics, entre d'altres.
Tant la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu el 2011, com la mateixa Comissió Europea el 2012, han emès informes que reconeixen que la fracturació hidràulica tindria efectes devastadors sobre el territori, així com que hi ha un alt risc de contaminació de l'aigua potable i d'efectes negatius sobre la salut i el clima.
Nombrosos estats i llocs del món han aprovat ja moratòries i prohibicions d'aquesta activitat. Països europeus, com França, Dinamarca, Bulgària, Romania o la República Txeca es compten entre ells i han prohibit aquest mètode per les seves nefastes conseqüències sanitàries i ambientals (contaminació química d'aigües subterrànies i superficials, emissions de metà a l'atmosfera, ocupació del territori ...).
El PSPV de Càlig no estem a favor de cap planificació estratègica de l'energia al voltant a combustibles fòssils, ja que la nostra aposta és per les energies renovables.