6 de junio de 2009

BALANÇ DELS DOS ANYS DE GOVERN DE LA COALICIÓ PP-AEC EN CÀLIG

El Sr. Alcalde, el ple passat , ens va dir que al ple de juny ens faria un resum dels dos anys del seu govern. El nostre grup voldríem dir-li que tal i com ell ens ha dit en varies ocasions, tindria que mirar-se els plens del pobles veïns, governats tant pel PP com pel PSOE, i veuria que cada grup polític té el seu torn de paraula i de rèplica, acabant l’alcalde . Però sempre parlant sobre el tema que s’està tractant , no del que ens passa pel cap en eixe moment.


L’últim punt de l’ordre del dia son precs i preguntes, sempre per a l’equip de govern. Sr. Alcalde , aquest punt no és per al que vostè l’utilitza. Si vol dirigir-se als veïns de Càlig, aquest no es el moment. Convoque una roda de premsa, i allí diga el que haja de dir, llavors, el que voldrà escoltar-lo ho farà i els que no voldrem, no ho farem. S’aprofita de la seua condició d’alcalde per a fer el que li dona la gana, i això en democràcia no és així.


Per aquest motiu, demanem, que els portaveus dels tres grups polítics arribem a un acord per a reglamentar el desenvolupament i els torns de paraula dels plens (cosa que fins que no va arribar el Sr. Jose Angles a l’alcaldia no havia fet falta) i no tindre que estar sota la decisió del Sr. Alcalde, sempre sense cap tipus de criteri.


També dir-los que si ell fa un balanç dels dos anys del seu govern, sense ser el punt, ni el moment adequat, nosaltres també tenim que tindre la mateixa oportunitat, ja que tenim el dret a expressar-nos lliurement.


La primera actuació que va dur a terme el nostre Alcalde va ser canviar els panys de les portes de l’Ajuntament, arrancar les plantes de les rotondes, deixar secar les palmeres, eliminar totes les jardineres de l’Avinguda Constitució (això sí, en va ficar una davant de la casa del Sr. Manuel Anglés Anglés, ex-alcalde de Càlig, que va estar 16 anys a l’alcaldia), i ara últimament, tallar els dos arbres de la piscina. Sabem que ens dirà que feien malbé el got de la piscina, però això no és veritat, ja que fa uns anys es va fer un mur de formigó cap avall per a evitar-ho, però no s’enteren, només tenen la obsessió de destruir el que es va fer abans.


Una cosa molt important que també ha fet el nostre alcalde, ha sigut abandonar totalment el paratge del Socors, han deixat que s’assolen els serveis, les parets estan per terra, els cristalls de les faroles estan la majoria trencats,... Ens diran que és com a conseqüència d’actes vandàlics, però sols dir-los, que les coses com menys es cuiden, més es deterioren.


Però estan aconseguint el seu objectiu, que és deixar abandonat un dels llocs més emblemàtics i volguts per tots (o quasi tots) els calijons: el paratge del Socors.


Segons el nostre alcalde , aquest poble sofria un caos circulatori. Caos circulatori i d’aparcaments és el que hi ha ara, començant per qui més tindria que donar exemple, l’alcalde. La gent diu, si ell ho fa per què no ho tinc que fer jo?


Claredat i transparència. Claredat en els comptes de Nadal del 2007, encara no es saben. Per part de l’alcalde s’han cobrat dietes per anar a un soterrament, la dona de l’alcalde ha cobrat quilometratge per anar a Cervera a representar al poble de Càlig, representació inventada pel Sr. Alcalde. La seua resposta va ser que havia fet una “alcaldà”.


S’ha portat la cultura a un gran nivell. Per part del regidor de cultura i tinent d’alcalde, Sr. Carlos Paris, tractant de “BORREGOS” als seguidors del PSOE .


També van canviar la placa del Centre de Cultura perquè no es nombrava a l’Excma. Diputació de Castelló i a “l’honorable” Sr. Carlos Fabra. Diputació que va ficar tots els impediments possibles per a que aquest centre es fera, i donant únicament un pla provincial, diners que estan obligats a donar-nos, com es donen a tots els pobles.


També s’ha demanat una Auditoria. L’alcalde ha dit als auditors que és el que es tenia que investigar i a qui. I per a això, han donat ells les dades que han volgut. Una auditoria que de moment ha costat a Càlig 3.830,00 €, i no sabem quant en hores extres, ni ho sabrem. D’esta auditoria ja ha arribat un informe provisional per a fer les al·legacions pertinents. En aquest informe , el síndic fa unes recomanacions per a que es tinguen en compte, però segons ell diu “ no afecten de forma significativa, ni son incompliments rellevants de l’actuació de l’Ajuntament”. Però el que si que deixa ben clar d’aquest informe, és que no ha hagut un mal funcionament i sobretot que ningú s’ha emportat un cèntim d’aquest Ajuntament. Pensen que si l’informe era donat a conèixer algo fosc de l’anterior equip de govern, l’alcalde s’haguera callat?

Una altra cosa molt important que han fet, ha sigut donar obres saltant-se tot el procediment legal d’adjudicació. La proposta més alta i la més baixa les lleven. (cosa que no diu en cap lloc dels plecs de condicions i així queda la que els convé) El Sr. Alcalde, pot ser ha sentit alguna campana però creem que no sap on. No serà que, el fet d’eliminar alguna oferta, ho està confundint en la “baixa temeraria”?


També s’han ficat unes normes per a la utilització del Centre de Cultura, que les apliquen segons, i a qui els convé. L’han utilitzat forasters sense pagar i els calijons han pagat fins l’últim euro.


Creuen que el poble sols viu de festes i només són importants les que organitzen ells, com va quedar clar en el follet de la Taula del Sénia, que tan sols nombra la Fira de la Farinosa, les festes patronals i fira del Socors.


Les ajudes a algunes entitats s’han retallat, però les augmenten en despeses innecessàries, com per exemple, gastar-se 1.800,00 € en alquilar per un rato la carrossa de reis o 1.392,00 € en la de festes.


Un altre exemple seria l’últim ple extraordinari per a fer el sorteig de les taules electorals, ple que ens a costat als calijons al voltant de 600,00 €. Ells ens diran que es necessari i ho marca la llei, però no es veritat.


Subvencions perdudes per la prepotència dels nostres dirigents. Per exemple, la del Nadal en casa del 2007. De 50.000,00 € que ens donaven, sols van presentar factures per 27.462€. Tampoc es va obrir partida pressupostària, ni van comunicar a qui tenien que fer-ho, el que pensaven dur a terme. Al final van perdre tota la subvenció. Però es millor donar la culpa als altres.

Volen retallar en despeses reduint la il·luminació de segons quins carrers, ja que l’avinguda del regall esta tota il·luminada. Per altra banda pot ser que som un dels pocs pobles d’Espanya, per no dir l’únic, que aquest any en el que es demanava un estalvi d’energia, el dia 3 de desembre ja estava encesa la il·luminació de Nadal.


Un altre fet, va ser el vot en contra a la moció presentada pel PSOE per a demanar un metge i un pediatra per a Càlig. Diuen que les xifres que se van presentar no eren correctes. Hagueren pogut presentar una esmena en eixa part, ja que la moció en deia moltes de coses, però la van presentar a la totalitat, ja que lo que no volien es que tirera endavant una proposta que no havien fet ells.


També es vol canviar el nom d’un carrer, i el Sr. Alcalde enganya al poble dient que tenia el tema solucionat en la família, fet que tots sabem que no és com va dir. Llevar el nom d’un carrer no és res estrany, però canviar-lo de lloc sols se li pot ocórrer a ell. Son les seues maneres de voler enfrontar a la gent.


Una cosa que si que coneix molt bé es el camí als jutjats de Vinaròs, tant en ciutadans de Càlig, com en funcionaris. Ja en parlarem més endavant.


El nostre alcalde ha volgut apartar a tot aquell que li ha fet nosa: funcionaris, personal del centre de cultura, de la ràdio... Esta intentant enfrontar al poble, però Sr. Alcalde, els calijons som molt més intel·ligents que vostè, i no ho aconseguirà. L’únic que aconsegueix és crear-se enemics vostè.


Menció honorífica mereix la paralització del Pla General. Com ja els vam dir una altra vegada, no són capaços de tirar-lo endavant. Encara els queden dos anys de govern, però no ho faran. Perquè no es preocupen d’això, ni tan sols de les quatre unitats d’execució. Perquè de l’únic que es preocupen és dels interessos particulars.


De l’únic que es van preocupar va ser de demanar el suport d’un partit, AEC, prometent-los no sabem què. Però lo que sí sabem es que fora lo que fora, no ho han complit. L’únic que volia era ser Alcalde a costa de tot i de tots, i el perjudicat d’això ha sigut el poble de Càlig.


Ara el Sr. Alcalde ens explicarà totes les obres que han fet en estos dos anys, però nosaltres volem anomenar les que ja estaven projectades de la legislatura anterior: carrer Sant Vicent, carrer nou de les Monges Trinitàries, Pou del Ferrer o de les Grases, els mobiletels, la calefacció de les escoles, la carretera de la Mare de Déu per la Taula del Sénia, La Torre (que encara no s’ha ficat en contacte en la família propietària de la caseta del voltant).


Ara vindrà quan el Sr. Alcalde ens dirà que nosaltres vam tindre una època de bonança econòmica i urbanística, i és veritat. Però també va ser a conseqüència d’una bona gestió i d’una relació cordial i sana entre tots els membres de la corporació. Ara no és sols que no hi ha obres, sinó que les que hi han, les han obstaculitzades, algunes d’elles fins hi tot han tingut que arribar a denunciar a l’Ajuntament. I si ara es veu algun moviment, es gràcies als diners que han arribat del pla Zapatero .


Per acabar només direm a l’equip de govern d’aquestos dos anys, que el més lamentable de tot, és el lloc en el que Càlig ha quedat en la comarca, a tots el nivells. És humiliant sentir els comentaris dels Ajuntaments veïns, de totes les ideologies polítiques, i veure com es burlen d’esta corporació. I això també es gràcies a vostè.


Intervenció d'Ernestina Borràs Bayarri al ple del dimecres 3 de juny de 2.009