19 de octubre de 2012

Dia mundial contra el càncer de mama




IMPORTÀNCIA DE PREVENCIÓ:

Cada any, només a Espanya 22.000 dones reben un diagnòstic de càncer de mama i aquesta xifra continua augmentant.

Afortunadament, la supervivència millora cada any, gràcies a la investigació i als programes de detecció precoç posats en marxa per la sanitat pública.

Coneixem millor la malaltia, el que permet diagnosticar abans i seleccionar el tractament més adequat per al tipus de càncer. La prevenció salva vides.

El càncer de mama representa la primera causa de mortalitat per càncer en les dones. La majoria es detecten entre els 35 i 80 anys i té més incidència entre els 45 i 65 anys.

És el tumor que més probabilitats té de curació si es detecta en estadis inicials. La tècnica utilitzada i mundialment acceptada per a la seva detecció precoç és la mamografia: permet detectar lesions fins a dos anys abans que siguin palpables. A més de que els tractaments que comporta, en cas de detecció, són menys agressius i amb menys seqüeles-tant físiques com psicològiques-per les dones.

Els investigadors van avaluar l'efectivitat de 26 programes d'escrutini en 18 països involucrant a 12 milions de dones entre 2001 i 2007. Els resultats van mostrar que per cada 1.000 dones sotmeses a mamografies cada dos anys, des dels 50 anys d'edat fins als 69, es salven entre set i nou vides.

En els últims 30 anys, la supervivència de les pacients amb tumor de pit, deu anys després del tractament, ha passat del 60% al 85%. I bona part de les raons d'aquest important avanç s'han de buscar en la detecció precoç. Fins al 70% d'aquesta millora en la supervivència cal atribuir als cribratges, per davant dels nous fàrmacs, tant en quimioteràpia com a teràpia hormonal.

Fins ara els programes de screening o cribratge usats per la Sanitat Pública han ofert excel · lents resultats. Els aspectes més rellevants a tenir en compte en les campanyes de screening són l'edat en la qual s'inclou a la població dins el grup de risc, l'edat en què s'exclou i el mètode de screening emprat.

En l'actualitat es duen a terme programes de screening de càncer de mama per les dones de més risc, en edats compreses entre els 50 i 65 anys, mitjançant la realització de mamografies cada 1-2 anys. Recentment, s'estan incorporant als programes de screening les dones en edats entre 45-49 anys i 65-69 anys.

ALERTA DAVANT LES RETALLADES:

Revisar la cartera de prestacions de la sanitat pública per imposar el copagament en les mamografies, i en altres proves per detectar o prevenir malalties, pot suposar un retrocés en la lluita contra el càncer de mama i altres patologies.

Les mesures d'estalvi i control de la despesa pública no poden anar en contra de la qualitat dels serveis i les prestacions als pacients oncològics.

Una de les mesures que conté el Reial decret llei 16/2012, de retallades en la sanitat, és la divisió de la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut, en distingir entre la cartera comuna bàsica de serveis assistencials, la cartera suplementària (prestaciónfarmacéutica, ortoprotètica i de productes dietètics, així com el transport sanitari no urgent) i la cartera de serveis accessoris, i exigir aportacions i / o reemborsaments dels ciutadans, és a dir, copagament en les dues últimes categories.

Per a la cartera suplementària queda pendent de fixar el copagament per a la prestació ortoprotètica, els productes dietètics i el transport sanitari no urgent, encara que sembla ser que serà similar al copagament farmacèutic però amb diferents límits.

No obstant això, la cartera accessòria està encara per definir. El RD-llei només especifica que inclourà serveis coadjuvants i no essencials o de suport per a la millora d'una patologia de caràcter crònic. A la pràctica vol dir que s'ha d'establir el copagament per a la rehabilitació en pacients amb dèficit funcional recuperable, les proves per detectar o prevenir malalties com les mamografies, la selecció genètica, els tractaments de fertilitat o els implants oftalmològics.

Amb aquesta divisió de la cartera s'obstaculitza l'accés a les prestacions i s'afecta a l'equitat i cohesió del sistema retallant el dret a l'assistència sanitària gratuïta, de fet, el que en realitat es persegueix és crear les condicions necessàries per facilitar l'entrada en aquest àmbit de les assegurances mèdiques de caràcter privat.

PROPOSTES SOCIALISTES:

Els Socialistes hem impulsat una iniciativa per mantenir les mamografies com una prestació bàsica i gratuïta i per assegurar la igualtat en l'accés a les proves de cribratge de càncer de mama a totes les dones, en què per edat estigui indicat independentment de la seva situació administrativa a Espanya.

També hem presentat una iniciativa al Congrés dels Diputats per tornar a la universalització del dret a l'assistència sanitària pública i, per altra, per configurar de nou la cartera de prestacions del Sistema Nacional de Salut com una única cartera sense copagaments

Rosa Peris Cervera - Secretaria Igualtat PSPV

Ignacio Subias Ruiz de Villa - Secretaria de Sanitat PSPV

Anaïs Menguzzato García - Secretaria de Política Social PSPV

No hay comentarios: